Lépjen kapcsolatba velünk

Ősi csodaszer: mindent a hagymáról

1630701 makoi hagyma mti

Ősi csodaszer: mindent a hagymáról

Ez a cikk több, mint 6 éve és 2 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

Nem igazán kell a hagymát bemutatni, sokan ismerjük és gyakran használjuk, ám elterjedését, gyógyhatásait és a történetét már kevesebben.

Makói Hagymafesztivál – MTI Fotó: Rosta Tibor

A hagyma Ázsiában őshonos, innen terjedt el az egész világon. A róla szóló első feljegyzések a Közel- és a Távol-Keletről erednek, ahol a hagyma használata élelmiszerként, vallási célokra, valamint gyógyszerként is széles körben ismert volt. Az ókori egyiptomiak Ízisz szent növényének, a termékenység és a növekedés szimbólumának tartották. A középkor óta Wales jelképe, a legenda szerint ugyanis csatát nyertek a kelta walesiek a segítségével. Szent Dávid szerzetes csak kenyéren és hagymán élt, és ezt ajánlotta a harcba induló katonáknak is. A csata sikeres volt, a hagyma pedig belekerült Wales címerébe.

Egy másik városi legenda szerint a II. világháború idején Japánban elterjedt az a babona, miszerint a fokhagyma- és a hagymafogyasztás védelmet nyújt a szörnyű ellenséges légitámadásokkal szemben.

Tele van vitaminnal

Ha a fentiekben kételkedünk is, abban biztosak lehetünk, hogy a hagymának számos jótékony hatása ismert, hiszen több mint százötven hatóanyag van benne, többek között tartalmaz B1-, B2- és C-vitamint, kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, jódot, foszfort, cinket, szelént, nikotinsavat, flavonoidokat és kéntartalmú vegyületeket is.
Nagyon sok típusa vált ismertté, de alapvetően három hagymafélét különböztettek meg a ősi feljegyzések: a közönséges hagymát, amelyet mi vöröshagymaként ismerünk, a fokhagymát, valamint a póréhagymát. A híres makói vöröshagyma a XVIII. században vált ismertté egész Európában; a makói hagyma ma már hungarikum.

A fokhagyma a népi gyógyászat fontos része – Fotó: pixabay.com

Gyógyszerként sem utolsó

A hagyma gyógyító hatását már Dioszkoridész Pedaniosz ókori orvos is feljegyezte gyógynövényekkel foglalkozó kötetében. Jellegzetes ízét és illatát adó kénvegyületei miatt terjedt el az az általános vélekedés, hogy a leve alkalmas különböző fertőzések megelőzésére. A népi gyógyászatban évezredek óta használják ezt az egyébként az amarilliszfélék családjába tartozó növényt

a hurutos állapotok, légúti megbetegedések, magas vérnyomás esetén, emésztőrendszeri bántalmak és vérhas ellen, de annyira bíztak a varázserejében, hogy pestis ellen is alkalmazták, és afrodiziákumként is ismert volt.

Baktériumellenes hatását már az 1800-as években leírta Louis Pasteur francia mikrobiológus és kémikus, és ezt a mai kutatások is megerősítették. Orosz tudósok 150 növény közül a fokhagymát és a vöröshagymát találták a két leghatásosabb baktériumölőnek.

A vöröshagyma külsőleg és belsőleg is alkalmazható. Magát a növényt és hatóanyagainak a kivonatait elsősorban érelmeszesedés megelőzésére, a folyamat lassítására és a szívroham rizikóinak csökkentésére használják. Nyersen fogyasztva kedvezően hat a koleszterinszintre, gátolja a trombózis, a vérrögképződés kialakulását, segít a koszorúér-megbetegedések megelőzésében.

Forrás

Google Hírek

Kövess minket az EH Google Hírek oldalán is a legfrissebb hírekért!

Továbbiak Életmód kategóriában

Legfrissebbek

Szavazás

Idén hová tervezi a nyaralását?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
adatforrás:

Legtöbbet olvasott

#hashtag-ek

FEL
EgerHírek
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.