Lépjen kapcsolatba velünk
Mai névnap

Valéria

Sötét
Fény

Centerhalf: Három edzői nyilatkozat és egy sípszó a magyar játékintelligenciáról

Centerhalf: Három edzői nyilatkozat és egy sípszó a magyar játékintelligenciáról

Az éremnek két oldala van és ha az érem oldalait forgatjuk és egybeolvassuk a következőt kapjuk: magyar játékintelligencia.

Ez a cikk több, mint 7 éve frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

Az éremnek két oldala van és ha az érem oldalait forgatjuk és egybeolvassuk a következőt kapjuk: magyar játékintelligencia. Nézzük meg, hogyan kerül szóba ez a vezetőedzőknél és miként forgatják.

A magyar futball köztudat áprilisa a válogatott sima portugál vereségét dolgozza fel, ugyanakkor a Ferencváros gyenge játékformájának alakulását figyeli. Próbáljuk mozgásában megfogni a feldobott érmét és a fény – árnyék hatásban, forgásában megpillantani. Végül megkérdezzük a magyar játékintelligencia egyik magyar apostolát is.

Az érem válogatott oldaláról

Bernd Storck, szövetségi kapitány a vele készített interjúban kiemelte, hogy többet passzoltunk most a portugálok ellen, mint a lyoni EB mérkőzésen. Az utolsó, döntő passzokat hiányolta. Az első félórában jók voltunk, de aztán a portugálok magasabb szintre kapcsoltak, Cristiano Ronaldo világklasszis teljesítményt nyújtott. A magyar játékosok zavarba jöttek az egy az egyezéseknél, sokszor inkább visszafordultak a biztos átadást keresve. A portugál játékosok nem jöttek zavarba, keresték az ilyen helyzeteket és a kialakítására törekedtek.

Thomas Doll, a Ferencváros edzője. Fotó: centerhalf.hu

Az érem ferencvárosi oldala

A ferencvárosi formával kapcsolatban nyilatkozó Thomas Doll is érintette a játékintelligencia kérdését. Ő a fiatal magyar játékosok hazai pozitív diszkriminációját tette kritika tárgyává, amely akadályozhatja a szakmai-edzői autonómiát, a teljesítményből nyert önbizalom, a tudásalapú futball kialakulását.

A harmadik interjú: a magyar játékintelligencia színesben

A Bukovi Mártonnal készült interjút fekete – fehérben olvashatjuk a Labdarúgás 1970-es novemberi számának hasábjain. A riportból kiderül, hogyan vált Bukovi Márton futballistából edzővé: tagja volt még az 1933-as 100 százalékosan bajnokságot nyerő Ferencvárosnak, majd a következő évben francia bajnok és kupagyőztes, innen kerül Zágrábba a Gradjanskihoz, már mint edző. A bevezetőben őt neveztük magyar futball egyik szellemi apostolának, Bukovi Márton nevéhez fűződik a hátravont középcsatárjáték kialakítása. Érdekes dolgok és gondolatok kerülnek szóba az interjúban. Bukovi Márton megemlíti a modernizációs folyamatokat: a szervezett edzőképzést, a szakkönyveket, a jó talajú pályákat és segédeszközöket.

Ha aktualizálni próbáljuk Bukovi Márton intelmeit: a félmondatokat törölni kell, mert merev és gátló tényezőkké válhatnak, a futballjáték komplex voltából kell kiindulni, és a játékot értő, edzői „sípszóknak” kell kihoznia a magyar futballistákban rejlő tudást.

A további részleteket a centerhalf oldalán olvashatjátok el.

Továbbiak Sport kategóriában

Legfrissebbek

Szavazás

Ön mit szól ahhoz, hogy az egykori Ifi ház, ma Kepes Központ újra kinyitotta kapuit a fiatalok előtt?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
adatforrás:

Legtöbbet olvasott

#hashtag-ek

FEL