Egyik napról a másikra zárta be kapuit az egri Szantofer Vendéglő szeptember elején. Hallomásból csak annyit lehetett tudni, belső konfliktusok vezettek idáig. Régóta működő, tradicionális hellyel lett szegényebb a megyeszékhely. A heol utánajárt, miért került lakat az ajtajára.
Hosszú éveken keresztül volt meghatározó étterme Egernek a Szantofer vendéglő, mely nemrég bezárta kapuit. Hiába volt a hátuk mögött évtizedes gyakorlat, számos tényező közrejátszott abban, hogy történetüknek ilyen vége lett. A heol.hu beszélt a tulajdonossal, aki elmesélte a kiváltó okokat.
Jakab András tulajdonos elmondta, kénytelenek voltak bezárni, mert az alacsony fizetés miatt a teljes személyzet elment tőlük. Kifejtette, több minden vezetett ehhez az elhatározáshoz.
Tulajdonosként úgy látja, képtelenek versenyezni a külföldi fizetésekkel. A vendéglátásból sokan mennek külföldre, a fővárosba, jobb fizetés reményében. Hozzátette, nagyjából négy éve megemelték az ételeik árát, ekkor azonban sokan pártoltak el tőlük, akik ugyan később visszatértek, de az ismételt emelést követően újra elvesztették őket. Egyszóval, megpróbálták kitermelni a munkaerő magasabb bérét, de ha emiatt nincs elég vendég, abból nehéz. Úgy véli, ha egy sarokkal kintebb, a Széchenyi utcán lettek volna, több turista „botlik beléjük”.
– Nem adtuk fel harc nélkül. Most azonban fájó szívvel ugyan, de döntést kellett hozni, így leadom a működési engedélyem – fogalmazott Jakab András.
Más éttermek is harcolnak nehézségekkel. Hogy melyek ezek, azt a heol.hu oldalán elolvashatjátok.
