A korszerű gyermekétkeztetést és a helyi termelők közétkeztetésbe bevonását, beszállítását tűzte zászlajára a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF) mellyel partnerekre talált a Magyar Asszonyok Érdekszövetségében és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarában. Kedden Egerszóláton Nagy Géza magyar szürke szarvasmarha tenyésztő birtokán hallhattak az érdeklődők előadásokat a témában.
A CÖF a kormány által elkezdett, a közétkeztetés és gyermekétkeztetés minőségi javulását eredményező menzareformjához szakmai háttéranyagként olyan egészséges receptúrákat dolgozott ki Buday Péter mesterszakács segítségével, amely ételek alkalmasak a közétkeztetésben, a gyermekétkeztetésben, de akár otthoni elkészítésre és fogyasztásra is. A recepteket az „Ízig varázs” című négykötetes szakácskönyv-sorozatban jelentették meg, minden évszakot egy-egy kötetben foglalva össze.
Az étkezés az egyik legfontosabb dolog az életünkben, ezért fontos, hogy, amit elfogyasztunk, az jó legyen, valamint, hogy az elkészített ételeket és azok alapanyagait megismerjék, megszeressék a gyerekek és még a „nem szeretem” ételeket is megkóstolják
– fogalmazott Buday Péter mesterszakács.

Hozzátette azt is, hogy a cél az, hogy a főzőkonyhák is megismerjék és használják a kötetet és az ételek találkoztak a gyermekek ízlésével, miközben egészségesen táplálkoznak.

Az ötletgazdák továbbmentek – a helyi termelők előtérbe helyezésére indítottak kampányt, mellyel céljuk, hogy elsősorban helyben termelt, helyi alapanyagokból készüljenek az ételek mind a háztartásokban, mind a közétkeztetésben, ezáltal akár új munkahelyeket is létrehozva.

Heizler Norbert a CÖF országos koordinátora elmondta – az ötlet harmadik pillére a befőzőautomata, melyeket ingyenesen visznek nagycsaládokhoz, kisvállalkozókhoz, valamint civil szervezetekhez. A készülékekből eddig már több száz darab talált gazdára egy magántámogatói jóvoltából.

A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége is már a kezdetektől támogatja a programot – fejette ki Szőnyi Kinga a szervezet elnöke. Mint fogalmazott a nőknek, édesanyáknak nagy szerepük van az egészséges étrend kialakításába, ezzel a receptkönyvvel nekik segítséget nyújtanak.

A kerekasztal beszélgetés közbe beüzemelték a befőző automatát,a miben meggybefőtt készült, míg a végén Buday Péter fagylaltot készített a jelenlévőknek.

Kövess minket az EH Google Hírek oldalán is a legfrissebb hírekért!