Az elmúlt időben nyári, tavaszi, téli és őszi időjárás is előfordult hazánkban, ami által komoly károk keletkeztek a kertekben és az ültetvényeken egyaránt. Azt már megtudhattuk, hogy sok gyümölcsfaj megsínylette az ítéletidőt, na de mi a helyzet a szőlőültetvényekkel és milyen jövőképe van most a hazai borászati ágazatnak? Ennek járt utána az agrárszektor.hu portál, akik Soltész Gergőt, az egri Ostoros Családi Pincészet tulajdonosát is megkérdezték tapasztalatairól.
Tagadhatatlanul mindenkit megzavart a szokatlan, négyévszakos április és fagyos március is, a termelők pedig kifejezetten nehéz helyzetbe kerültek. Azonban, a szőlőtermelők esetében nem ennyire drasztikus a helyzet, hiszen egyelőre nem okozott kárt a fagy az ültetvényekben, viszont más tényezők miatt már kell aggódni.
Nem érte jelentős fagykár a szőlőt az Eszterházy Károly Egyetem vizsgálata szerint
Soltész Gergő, az egri Ostoros Családi Pincészet tulajdonosa, sok más borász kollégájához hasonlóan arról számolt be, hogy szerencsére megúszták fagykárok nélkül az elmúlt időszakot. 180 hektáron javarészt kékfrankost termesztenek, ami kiváló rozé alapanyag és a bikavér alapja. Megtudhattuk, hogy komoly fagykárt a februári vagy májusi extrém hideg időjárás tudna okozni – előbbi elmaradt, utóbbiban pedig bíznak, hogy nem lesz. A csapadékszegénység sem viselte meg őket, hiszen a növények gyökérzetei nagyon mélyen vannak, így hozzá tudnak jutni a megfelelő nedvességhez. A tavalyi évben például az okozott problémát, hogy túl sok csapadék esett egyszerre, ami által egészségi problémák keletkeztek a szőlőkben. Leginkább a minőségre és nem a mennyiségre voltak hatással a körülmények.

A pandémia őket sem kerülte el, a HORECA értékesítések nagyon visszaestek, azonban a kiskereskedelem nagyon felpörögött, így visszaállt az egyensúly. Nagy örömükre szolgál, hogy a vásárlók kitartanak mellettük továbbra is. Mint kiderült, az idei első negyedév kiemelkedően jól zárt, a rozé, illetve az Irsai Olivér nagyon kelendő. Sőt, utóbbi még egy aranyérmet is bezsebelt a rangos berlini borversenyen, az idei évhez pedig szintén bizakodóan állnak hozzá.
Összességében tehát elmondható, a pincészeteknek nem a fagyos időjárás, hanem a koronavírus-járvány okozta a legnagyobb nehézségeket. Kit jobban megviselt, kit kevésbé, az viszont kijelenthető, hogy csak úgy, mint a többi ágazatot, úgy a borászatot is komoly akadályok elé állította, főleg azokat, akik gasztronómiával is foglalkoznak. Az, hogy milyen kilátások várhatóak az idei évre, nagyon képlékeny, illetve az is, hogy az elkövetkezendő nyitások mennyire fogják tudni ismételten felpezsdíteni ezt az ágazatot. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy továbbra is jó minőségű magyar borok kerülhetnek az asztalunkra, nem lesz belőlük hiány – és ez az, ami nagyon fontos.
A teljes cikket IDE KATTINTVA tudják elolvasni.
Forrás: agrarszektor.hu

Kövess minket az EH Google Hírek oldalán is a legfrissebb hírekért!