Lépjen kapcsolatba velünk

Elindult a Gárdonyi 100 Emlékév Egerben. Igazi programkavalkád várható

Elindult a Gárdonyi 100 Emlékév Egerben. Igazi programkavalkád várható

Elindult a Gárdonyi 100 Emlékév Egerben. Igazi programkavalkád várható

Ez a cikk több, mint 2 éve frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

2022-ben, Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulóján Eger összefogott, és egy egész éves programsorozattal ünnepli az íróóriás életművét. A 2022-es év e kerek évforduló jegyében zajlik. A belváros megtelik Gárdonyi-idézetekkel, mindenhonnan szellemisége fog visszaköszönni. Erre Eger kulturális, egyházi, oktatási és turisztikai szereplői kiemelten készülnek.

Gárdonyi Géza több, mint az Egri csillagok szerzője, hisz regényei mellett verseket, meséket, újságcikkeket, sőt még dalszövegeket is írt. Járatos volt a zenében és a természettudományokban is, élete bővelkedett fordulatokban. Az emlékévben Gárdonyi sokrétű világára is fel szeretnék hívni az egri szervezők a figyelmet, a „Tollal a csillagokig” mottó jegyében.

A 2022-es év e kerek évforduló jegyében zajlik. A belváros megtelik Gárdonyi-idézetekkel, mindenhonnan szellemisége fog visszaköszönni. Erre Eger kulturális, egyházi, oktatási és turisztikai szereplői kiemelten készülnek.

Időben két fő fókusza lesz az emlékévnek.

A nyári turisztikai főszezonban az egrieket és az Egerbe látogató vendégeket célozzák meg. Kiemelt esemény az augusztus 6-14-ig tartó Gárdonyi Napok, mely a Gárdonyi Piknikkel kezdődik, az író születésnapja tiszteletére. A Valide Sultana Fürdőrom kétnapos TUTU Jazz Fesztiválnak ad otthont, majd 3 napon keresztül a belváros és a Dobó tér kínál számtalan koncertet, élményszerű utcai előadásokat, flash-mobokat. A Harlekin Bábszínház jóvoltából testre szerelhető óriásbáb formájában elevenedik meg Gárdonyi Géza, „akivel” bármikor „összefuthatunk”.

A Dobó téri nagyszínpadon fellép többek között Szabó Balázs Bandája, HOBO, Roy és Ádám, Varga Livius és NeVa, valamint a Kávészünet zenekar is. A Gárdonyi kert gyerekbirodalommá válik. Gárdonyi szellemiségét megidézve játékos foglalkozások, arcfestés, kézműves műhely színesíti a délutáni gyermekkoncerteket, bábelőadásokat és táncházat. A Gárdonyi Napokat az Egri vár legjelentősebb eseménye, a Végvári Vigasságok zárja.

A rendezvénysorozat legkülönlegesebb előadásának az Egri vár udvara ad otthont augusztus 10-én. „A múltban a jövőm” Gárdonyitól – Gárdonyiról címmel ad koncertet Dés László és zenésztársai, továbbá közreműködik Gryllus Dorka és Simon Kornél.

Az őszi rendezvénysorozat központi eleme az október 30-a köré szerveződő Gárdonyi Ünnep, mely a kultúra és a tudomány jegyében zajlik. Gárdonyi halálának napjához kapcsolódóan ebben az időszakban szakmai konferenciát, koszorúzási, emléktábla avató ünnepséget szervez a város. Az ünnep zárásaként – a Gárdonyi Géza Színházban – Gárdonyi-est keretein belül adnak műsort a színház művészei és az Egri Szimfonikus Zenekar.

Eger minden jelentős kulturális, oktatási és turisztikai intézménye, szervezete megmozdul a Gárdonyi 100 Emlékév kapcsán.

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata az emlékév fő kezdeményezője és finanszírozója. A városvezetés természetesen kiemelt jelentőséget tulajdonít e rendezvénysorozatnak, mely kihat a város teljes életére, és kulturális-turisztikai jelentőségén túl identitásformáló szerepe is van, ahogy Mirkóczki Ádám, Eger Város polgármestere is hangsúlyozta a 2022. március 29-i sajtótájékoztatóján.

Az önkormányzat intézményi közül az Egri várat és a Gárdonyi házat is üzemeltető Dobó István Vármúzeumban szinte minden Gárdonyi Gézáról szól. Az emlékévben extra programokkal, rendhagyó tárlatvezetésekkel, online tematikus túrákkal, múzeumpedagógiai programokkal készülnek kiemelten erre az alkalomra. A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár elsősorban az ismeretterjesztő előadások szervezésével kapcsolódik az emlékévhez, valamint a Múzeumok Éjszkája programsorozat keretén belül rengeteg Gárdonyis játékkal, programmal várja az érdeklődőket. A könyvtárban ezen a napon lesz először megtekinthető az író életét feldolgozó vándorkiállítás. Az Egri Kulturális és Művészeti Központ felhívásaival tehetségkutató, vers- és prózamondó versenyeket szervez, egyedi műalkotások készítésére irányuló irodalmi, képzőművészeti és mozgókép pályázatokat hirdet a középiskolás, egyetemista korosztály részére. Gyermeknapon az Egri Csillagok gyermek szereplői színesítik a programokat.

Az Egri Főegyházmegye és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem is készül az emlékévre. Nyitó szakmai rendezvényként áprilisban az Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontjában, záró rendezvényként novemberben az Egyetemen zajlik tudományos szakmai konferencia.

Az egri borászok is kiveszik részüket a Gárdonyi 100 Emlékév megünneplésében. Az Egri Bikavér Lovagrend az Egri Borvidéki Tanács koordinálásával, az egri borvidéki borászok közreműködésével emlékbort készít a neves évfordulóra. Az Egri Csillag bort idén nyáron mutatják be, az Egri Bikavért pedig jövőre, Gárdonyi születésének 160. évfordulóján. Tervek szerint 1552 palack készül mindkettő fajtából. Az Egri Csillag bor bemutatása az emlékév egyik fontos boros eseménye lesz.

A Gárdonyi 100 Emlékév Eger turizmusában is jelentős szerepet játszik 2022-ben. Gárdonyi Géza neve az Egri csillagok óriási népszerűsége miatt egybe forrt Egerrel, a regény máig sokak meghatározó könyvélményének számít. Az Eger Városi Turisztikai Kft. erre a kulturális kapcsolódásra helyezi a fő hangsúlyt az idei évben. A népszerű látnivalók (Egri vár, Gárdonyi ház, Líceum, Érseki palota, stb.) részt vesznek az emlékévben, a városi programok közül több is prioritásként kezeli a Gárdonyi évfordulót, és bor-gasztro területen is több ínyencséggel készülnek az egri szolgáltatók. Minden adott tehát, hogy az Egerbe érkező vendégek még több élménnyel térjenek haza egri nyaralásuk, látogatásuk után.

A Gárdonyi 100 Emlékév egri eseményeiről a város turisztikai portálján, a visiteger.com oldalon lehet részleteket megtudni. Az eseményeken túl megtalálható itt minden szükséges információ is, ami egy egri kiruccanáshoz, hétvégéhez vagy nyaraláshoz szükséges. A Gárdonyi 100 Emlékév rengeteg programjáról folyamatosan hírt adnak továbbá a szervezők, és a különböző közösségi média oldalakon is figyelemmel lehet kísérni a történéseket.

Az egriek tehát összefogtak, hogy Gárdonyi Géza életművét megünnepeljék idén, és arra buzdítanak mindenkit, hogy ismerjék meg Magyarország egyik legnagyobb íróját, vegyenek részt az emlékév rendezvényein és töltsenek felejthetetlen napokat Egerben.

Kiemelt programok, rendezvények

Június 25. Múzeumok Éjszakája

Augusztus 6-14. Gárdonyi Napok

Augusztus 6. Gárdonyi Piknik (Gárdonyi Géza Emlékmúzeum)

Augusztus 5-6. Egri Csillagok musical (Egri vár)

Augusztus 8-9. TUTU Jazz Fesztivál (Valide Sultana fürdőrom)

Augusztus 10. Szabó Balázs Bandája (Dobó tér)

„A múltban a jövőm” Gárdonyitól – Gárdonyiról, Dés László és zenésztársai, közreműködik Gryllus Dorka, Simon Kornél (Egri vár)

Augusztus 11. Varga Lívius & a NeVa (Dobó tér)

HOBO koncert (Dobó tér)

Augusztus 12. Kávészünet zenekar (Dobó tér)

Roy és Ádám Trió (Dobó tér)

Augusztus 13-14. Végvári Vigasságok (Egri vár)

– Kosztümös idegenvezetés

– Élő Gárdonyi óriásbáb

– flash-mob-ok, Vitézlő Oskola bemutatói

Gárdonyi Napok – Gárdonyi mesekert (Gárdonyi ház parkja)

Augusztus 10. Lóci Színpad: Gárdonyi állatmeséiből c. marionettjáték

Bogár Muzsika zenekar koncertje

Augusztus 11. Lajtha László Néptáncegyüttes táncháza

Kalap Jakab koncert

Augusztus 12. Harlekin Bábszínház: Három kismalac c. bábelőadás

Eszter-lánc mesezenekar koncertje

Október 30. Gárdonyi Ünnep

Október 30. Gárdonyi Est (Gárdonyi Géza Színház)

Emléktábla avatás (Gárdonyi Géza Színház)

Ünnepi megemlékezés, az író sírjánál koszorúzás, irodalmi teadélután (Egri vár)

Gárdonyi települések zárókonferencia

Egyéb programok:

Dobó István Vármúzeum

– Online Tematikus Túrák (Egri Csillagok helyszínei, Gárdonyi és Eger)

– Rendhagyó tárlatvezetés

Április 28. Gárdonyi Géza gyerekkora

Május 16. Gárdonyi Egerbe költözése

Május 26. A szerelmes Gárdonyi

Június 16. Gárdonyi kertje és természetszeretete

– Múzeumpedagógiai programok

– Gárdonyi műhelyében – Rendhagyó tárlatvezetés

Szeptember 15. Az író titkosírása

Október 6. Gárdonyi műhelytitkai

Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár

– Most TE jössz, legyén TE a csillag

tematikus társasjáték napok

– Az Egri Csillag képregény

kis magyar képregénytörténet az Egri Csillagok „szemszögén” keresztül

– „Szőlővessző, mely idegenből hozva egri tőkévé lett”

Vándorkiállítás Gárdonyi Gézáról

– „Szép ma az éj…” Gárdonyi megzenésített versei

Egri Kulturális és Művészeti Központ

– Megyei Tehetségkutató Verseny, vers- és prózamondó verseny, Gyermekbábosok Országos Fesztiválja

(Gárdonyi művek előadása)

– Egyedi műalkotások készítésére irányuló irodalmi, képzőművészeti és mozgókép pályázatok

– Színjátszó csoportok, művészeti közösségek Gárdonyi előadása

– Gárdonyi Géza: Szent Jánosbogárkék

Egri Színműhely Csoport előadása

– Rejtjelek a Felsővárosban – Gárdonyi titkosírása

Egri Főegyházmegye

– Április 26., 16.30 Tudományos Konferencia

(Egri Érseki Palota Kulturális, Turisztikai és Látogatóközpont Erdődy terme)

Egyéb érdekességek:

Gárdonyi szelet – A Marján Cukrászda Gárdonyi „szájíze” szerint készítette el új desszertjét (csokis-túrós)

Gárdonyiról szól a város…. – májustól októberig a város éttermeiben, belváros épületeinek homlokzatán, utcákon, hidakon Gárdonyi idézeteit olvashatjuk. Ünneplőbe öltözik a város Gárdonyi emlékére

Petercsák Tivadar: Az egri vár kultusza – Gárdonyi Géza halálának centenáriuma alkalmából azt a folyamatot kívánja a könyv bemutatni, mely során kialakult az Egri vár ma ismert kultusza, és ennek eredményeként évtizedek óta az ország leglátogatottabb történelmi emlékhelye, városunk turizmusának meghatározó vonzereje.

Továbbiak Kult kategóriában

Legfrissebbek

Szavazás

Ön mit szól ahhoz, hogy az egykori Ifi ház, ma Kepes Központ újra kinyitotta kapuit a fiatalok előtt?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
adatforrás:

Legtöbbet olvasott

#hashtag-ek

FEL