Lépjen kapcsolatba velünk
Mai névnap

Márk

Sötét
Fény

Megújulókkal csökkentenék a gázfelhasználást a távfűtésben

Megújulókkal csökkentenék a gázfelhasználást a távfűtésben

Megújulókkal csökkentenék a gázfelhasználást a távfűtésben

Ez a cikk több, mint 1 éve és 1 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

A magas energiaár, a változó világpiaci helyzet és a klímacélok teljesítése indokolja, hogy az egri távfűtésben megújuló energiákkal csökkentsék a fűtőmű gázfelhasználását. Az erről szóló tanulmánytervben kitértek a biomassza, valamint geotermikus energia alkalmazási lehetőségeire is.

Az elektronikus szivattyúk, a hőcserélő berendezések és a villamos energiát termelő gázmotorok mellett legutóbb, 2020-ban 3 darab hőtartó tartályt is beépítettek. Ennek köszönhetően a fogyasztás 30 év alatt a felére csökkent – mondta el Zsebe Albert, az EVAT Zrt. távhő divízióvezetője az Egri Fűtőműben tartott keddi rendezvényen, ahol a megújuló energiák hasznosításának lehetőségeiről beszéltek.

Elhangzott: az energiaárrobbanás és a változó világpiaci helyzet új kihívás elé állította a szolgáltatást, mivel a tüzelőanyag 100 százalékban földgáz.

A gázfüggőség csökkentése érdekében első állomásként elkészült egy tanulmányterv, ami a megújuló energiák távfűtésbe való bekapcsolásának lehetőségeiről szól, melyek helyben elérhetőek és fenntarthatóak.

Biomassza erőmű épülhet

Lakatos Tibor, a Reál-Energo Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt: egy új tanulmány foglalkozik egy 10 megawattos biomassza fűtőmű kialakításának lehetőségével, melyet a zaj- és környezeti szennyezés elkerülése érdekében a legideálisabbnak az Egererdő Zrt. Tulipán téri telephelyét tartja, így szállítási költség sem keletkezik. Éppen ezért a tájékoztatón ott volt Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója is.

Első lépésként 2024 elejéig kell eldönteni, mely lehetőséget tartják a szakemberek kézenfekvőnek. Az engedélyezési eljárásokat követően, optimális esetben, Európai Uniós támogatással akár 2027-re meg is valósulhat a projekt.

Egy kis fűtőmű-történelem

Az egri fűtőmű története egybeforrt a 70-80-as években épült felsővárosi lakóteleppel. Kialakítása két ütemben zajlott, ahol gáztüzelésű forró vizes kazánok mellett 9 kilométer hosszú vezetékeket fektettek le. A közel 5000 lakást és 1000 intézményt ellátó rendszert az évtizedek alatt korszerűsíteni kellett.

Fotók: EVAT Zrt., Mihály Péter (A nyitóképen felszólal: Szűcs Tamás, az EVAT Zrt. vezérigazgatója.)

Továbbiak Város kategóriában

Legfrissebbek

Szavazás

Ön mit szól ahhoz, hogy az egykori Ifi ház, ma Kepes Központ újra kinyitotta kapuit a fiatalok előtt?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
adatforrás:

Legtöbbet olvasott

#hashtag-ek

FEL