Csütörtökön kezdetét veszi Eger legnagyobb, leghosszabb, legszínesebb, belvárosi boros rendezvénye: a Vino – Kóstoló Ünnep, azaz a Vino Magnum! Hat napon át, három helyszínen, húsz borászat, több, mint 100 féle borral mutatkozik be a Dobó téren és annak környékén, ahol a finom italok mellett, gasztro- és kézműves kiállítók is várják a látogatókat. Nem vicc: egri pezsgők is lesznek, Pulay Polett, az Egri Borút Egyesület alelnöke beszélt nekünk erről.
– Az idei VINO BORFESZTIVÁL több szempontból is újdonságokat tartogat – a pincészetek Bikavérein és Egri Csillagain túl. Mesélnél nekünk erről kérlek?
– Az Egri Borút Egyesület ülésein már évek óta visszatérő téma volt, hogy szeretnénk minél jobban megmutatni a borvidék különlegességét, és még vonzóbbá tenni a helyi tételeinket. Szerencsések vagyunk, hiszen a terroir alkalmas fehér és vörös szőlő termesztésére is – így születhetett meg évekkel ezelőtt a Bikavér fehér párja, az Egri Csillag. Az utóbbi években virágkorát élik az egyéb, szőlőből készült alkoholos italok, köztük a személyes kedvencem is – a pezsgő. Az Egri Borvidék pincészetei az elmúlt évtizedben gyönyörűen lekövették ezt a trendet, hiszen számos borászat készített nagyon magas minőségű, hagyományos pezsgőket. Ezt szeretnénk most még közelebb hozni a látogatókhoz a VINO-n.

– Miért fontos a pezsgő az egri borvidék számára?
– A borvidékről sokaknak még mindig a karakteres, száraz vörösboraink jutnak először eszükbe – viszont a palettánk már régen nem csak ezekből a tételekből áll. A megoldás kulcsa egyértelműen ebben a könnyed, sokak által szeretett és ismert italban rejlik, amelyből mára már szép számmal tudunk egri alternatívákat kínálni. A célunk az, hogy a borvidéket egy könnyen fogyasztható, ugyanakkor magas minőségű és különleges terméken keresztül is meg tudjuk mutatni. Úgy gondolom, hogy minden fontos esemény szerves részét képezik a pezsgők – a mi tételeink pedig különleges ízvilágukkal meg tudják koronázni és akár magasabb szintre emelni a hétköznapi ünnepléseket is!
– Mi a terveket a fesztiválon? Hogyan fogjátok a pezsgőket jeleníteni?
– Az idei lesz az első olyan egri borászati esemény, ahol minden résztvevő, aki rendelkezik saját gyártású pezsgővel, be is fogja mutatni azt. Régóta vártunk már erre az alkalomra, hiszen így, közösen még sosem tudtuk megkóstoltatni őket a nagyközönséggel, legtöbbször csak 1-1 egyéni borkóstolón vagy egyéb rendezvényen kapnak helyet. Az évek során több versenyen is eredményesen szerepeltek “a borvidék buborékai”, így még nagyobb büszkeséggel tölt el bennünket, hogy ebben az évben ez végre megvalósulhat.
A VINO borszakmai hátteréről is beszélgettünk Pulay Polettel, ez az interjú itt olvasható:
Közeleg a VINO – Kóstoló Ünnep, bemutatjuk a rendezvény borszakmai hátterét
A programról részletesen itt írtunk:
Érkezik az egri borok Magnumja, a Vino Borfesztivál
Különlegesség, hogy szabadtéri mozizásra is lehetőségünk nyílik hat napon át:
Bor, patak, mozi – A VINO alatt a Bormozi is vár a Végvári vitézek terén
A hosszú boros (pezsgős) rendezvényt a Szent István Nap, államalapításunk ünnepe és a tűzijáték zárja:
Hosszabb lesz Egerben a tűzijáték a tavalyinál

Kövess minket az EH Google Hírek oldalán is a legfrissebb hírekért!