Lépjen kapcsolatba velünk

Most mindent megtudhatunk a magyar bor történetéről!

Bor 2

Most mindent megtudhatunk a magyar bor történetéről!

Ez a cikk több, mint 1 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

A Rubicon Intézet, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, és a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében 2025. május 15-én, csütörtökön 18 órától Egerben a magyar bortermelés és borkereskedelem születése, története, válságai kerülnek középpontba az Antalffy Péter, a Rubicon Intézet tudományos munkatársa által vezetett beszélgetésen.

Meghívott történész szakértő Dr. Nagy Balázs, az ELTE BTK Középkori Történeti Tanszék vezetője lesz, valamint Juhász Ádám MSc borász szakértő, a JUHÁSZVIN Kft. tulajdonosa.

A bortermelés első nyomait régészeti feltárások azonosították a Kárpát-medencében, ezek alapján már Pannonia római hódítása előtt is folyt szőlőtermelés és borkészítés. A népvándorlások nagyobb késő-ókori hullámaiig számos helyszínen készült bor, elsősorban a Balaton-felvidék lejtőin. A honfoglalást követően a borkészítés tudományát valószínűleg külföldi betelepülő mesterek segítségével sikerült újra meghonosítani, ebben itáliai és burgundiai szerzetesek is részt vehettek. A 13. századi jogi források alapján már kialakult bortermelő birtokok voltak a Magyar Királyság területén.

A 15. században az Oszmán Birodalom – nagyobb háborúk között is aktív – határpusztító csapatainak köszönhető, hogy az értékes exportcikként ismert szerémségi bor termelése lehetetlenné vált. A magyar bortermelés túlélte a legtöbb történelmi válságot, azonban az Osztrák–Magyar Monarchia idején pusztító filoxéra- járvány miatt újra kellett teremteni a már akkor is jelentős történelmi múlttal bíró üzletágat.

– Milyen bort ittak régen a magyarok, és kik voltak a legjobb hazai bortermelők

és kereskedők?

– Hogyan élte túl a hazai bortermelés a 20. század viharait?

– Mely magyar borokat ismerte Európa, és igaz-e a legenda az aszú feltalálásáról?

Fedezze fel a válaszokat személyesen, a következő Rubicon-esten!

Meghívott szakértők:
– Nagy Balázs történész, tanszékvezető egyetemi docens, ELTE BTK Középkori Történeti Tanszék
– Juhász Ádám MSc borász szakértő, a JUHÁSZVIN Kft. tulajdonosa

Az eseményen köszöntőt mond Dr. Bánhidy Péter, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A beszélgetést vezeti:
– Antalffy Péter, a Rubicon Intézet tudományos munkatársa

Ø Időpont: 2025. 05. 15. (csütörtök) 18:00

Ø Helyszín: Juhász testvérek Pincészete (3300 Eger, Kőlyuki Pincesor 35.)

Az eseményen a részvétel díjtalan, regisztrációhoz kötött:

Regisztrálni a következő linken lehet: A magyar bor történetei – Királyok kedvencétől a bikavérig

Google Hírek

Kövess minket az EH Google Hírek oldalán is a legfrissebb hírekért!

Továbbiak Gasztro kategóriában

Legfrissebbek

Szavazás

Idén hová tervezi a nyaralását?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
adatforrás:

Legtöbbet olvasott

#hashtag-ek

FEL
EgerHírek
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.