A húsvét hangulata úgy közeleg e napokban, mint ahogy óráról órára erősödik a napfény, melegszik az időjárás.Krúdy mondta egyszer, hogy a naptár a legnagyobb hangulatcsináló. Lehet, hogy a dátum közeledte elindítja a várakozás hangulatát de az igazi esszenciát az időjárás, a természet változása, a finom ételek és ízletes borok adják meg. Ezek nélkül mit sem érne a húsvét naptári jelzése, ugye?!
A húsvét a lélek számára a legkatartikusabb ünnep. Az emberek a hosszú téli várakozás, önmegtartóztatás, böjt (kinek hús, kinek szénhidrát, kinek alkohol), s ha ez nem sikerülne akkor lelkiismeret-furdalás és önvizsgálat után jön a várva-várt lelki és testi jutalom. Na de mivel jutalmazzuk meg magunkat? A húsvét az újjászületés ünnepe. Slow közösségünk azt vallja, hogy egyszerű, hétköznapi választásainkkal is tudunk azért tenni, hogy a termőföld és kultúránk is új életre keljen- írja a http://slowliving.hu
Jelen esetben a borkultúránk. Robotka Gábor az Olimpia étterem és Slow közösségünk borszakértője ezért összeállított egy ajánlót azoknak, akiknek fontos a választás tudatos szabadsága. Természetes módon, vegyszermentesen, tradícionális módszerekkel vagy éppen biodinamikus szellemben működő borászatoktól ajánlunk nektek kíváló borokat a húsvéti sonka mellé az újjászületés jegyében. Olvassátok, kóstóljatok és ünnepeljetek Slow módon…kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!
Szászi: Gyöngyös – gyöngyöző bor 2016
Könnyedre hangolt gyöngyöző bor a Szászi pincétől. Ebben az évjáratban vegyszermentesen nevelt, korán szüretelt pinot gris szőlő adta a Gyöngyös alapanyagát. Illatában csakúgy, mint ízében friss zöldalmát és citrusokat találunk, melyeket jól kiemelnek a hozzáadott buborékok.
Bott Frigyes: Zöldveltelini 2016
A Garam folyó és a Duna közötti területen található Bott Frigyes biodinamikus szellemben gondozott birtoka. Az egykori érseki szőlőskert vulkanikus talaja alkalmassá teszi a vidéket ropogós savú, elegáns fehérborok készítésére. Zöldveltelinijük filigrán bor, citrusos, zöldalmás jegyekkel.
Szent Donát Birtok: Csopak 2016
A csopaki borászatok hosszú ideje munkálkodnak már a magas minőségű helyi borok készítésén. Ennek kapcsán készítették el a Csopaki kódex névre hallgató szabálygyűjteményt, ami lefektette a nagy borok főbb ismérveit. Ezeket az elveket szem előtt tartva készülnek a Szent Donát borok is. 2016-os alap küvéjük messze maga mögött hagyja a magyar átlagot. Összetett, világszínvonalú fehérbor!
Préselő Borház: Tokaji rozé 2017
Egy újabb bor, ami feszegeti a műfaji határokat… Az erdőbényei kis pince öreg furmint ültetvényében néhány sor kék szőlőre is bukkantak. Ez adja a szokatlan tokaji bor alapját. Pohárból kiugró szamóca illatú, mélyebb tónusú rozé, melynek ízében is erőteljesen megjelenik az eper, lecsengésében pedig pink grapefruitot találunk. Húsvéti sonka mellé(is) érdemes kipróbálni ezt a merlot, kékfrankos, cabernet sauvignon házasítást.
St. Andrea Borászat: Boldogságos dűlő Egri Cuvée Grand Superior 2016
Az Egri Csillag a Bikavér fehér párja. Ezen izgalmas gondolat értékes megvalósítása a St.Andrea Boldogságos névre hallgató fehér cuvéeje. Virágos, citrusos, zöldalmás jegyekkel indít, majd ahogy nyílik a bor egy kis ásványos illat is megjelenik. Feszesség, harmónia és dús, gazdag tartalom jellemzi. Ideális egy üde tavaszi napon (is). Ízében a citrusok, a zöldalma dominál, de a finom gyümölcsök mögül kibújnak, sőt átveszik a vezető szerepet a termőhelyre jellemző vulkanikus kövek, amelyek a kóstolás után is hosszan megmaradnak. Eger egyik gyöngyszeme. Nem mellesleg a Várkert Bazárban megrendezett Michelin csillag díjkiosztó gálán Európa legjobb chefjei is kóstolták nem kevés sikerrel.
Pósta Borház: Noir 2015
A jól ismert szekszárdi nevek mögé felsorakozott pár fiatal borászat az elmúlt években. Ezek közé tartozik a Pósta borház is, aki természetes módon, tradicionális módszerekkel készítik vörösboraikat. A napsütötte 2015-ből érkező Noir küvéjük alapja kékfrankos, amelyet cabernet franc és merlot tesz kerekké. Elsőre nagyon szekszárdi, de a második korty után már egy érett, testes chiantinak is el tudnám képzelni. Best buy vörös!
Dukay-Sagmeister pince: Pinot Noir 2015
Nagy kedvencem a vajdasági pincészet, akiktől csak ritkán sikerült bort beszerezni. A szerémségi Tarcal-hegy oldalán termett pinot noir fahordóban, spontán erjesztve készült. Mélyebb színű, teltebb ízű és tanninosabb is a klasszikus pinóknál, de ezzel együtt egészen kiváló bor. Illatában fűszerpaprika és ibolya tűnik fel, íze pedig összetett és hosszú. Báránysült mellé ajánlom. Fogyasztás előtt mindenképp érdemes pár órát dekantálni.

Kövess minket az EH Google Hírek oldalán is a legfrissebb hírekért!