Hagyományosan március 15-én ismerheti meg az Egri Csillag Fellövésen a nagyközönség a borvidék elkészült vagy készülő egri csillagait. A pandémia miatt idén erre virtuálisan került sor az ünnep estéjén. A Fellövést a nagyközönség Facebook Live streamként követhette élőben. A nedűkről online beszélgetnek a borászok és a szakértők is az Egri Borút Egyesület szervezésében.
A Pécsi Borozó szerkesztői, Győrffy Zoltán és Ercsey Dániel, továbbá Szabó Edit és Horkay András szakújságírók beszélgettek az egri szakemberekkel, s osztották meg saját élményeiket- írja a heol.hu.
Az eseményen képviseltette magát többek között a Dula Pincészet, Gál Lajos és Gál Tibor pincészetei, a Juhász Testvérek, a Petrény Winery, valamint a St. Andrea Szőlőbirtok is.
Győrffy Zoltán elmondta, hogy az Egri Csillag méltán nevezhető akár az ország egyik legnépszerűbb fehérborának is. Szabó Edit beszélgetett Juhász Ádámmal, a Juhász Testvérek pincészetétől, aki elmondta,
hogy rendszerint Olaszrizling, Leányka, Chardonnay valamint Sauvignon Blanc házasításával klasszikus bor készül.
Gál Lajost Ercsey Dániel faggatta a pincészete csillagairól, a borász elmondta,
már 2011-óta készítenek Superior minőségű Egri Csillagot. 2019-ben a legjobb borok közé választották a Kamra-völgy Egri Csillag Grand Superiort.
Hegyi Ádám, Az Eszterházy Károly Egyetem munkatársa Horkay Andrással beszélgetett.
Az egyetemnek és az élelmiszertudományi és borászati tudásközpontnak 2016-óta van lehetősége bort készíteni. Jelenleg brand építés zajlik nálunk. Húsz hektár területből mindössze 2,8 hektár ami fehérszőlő, s még ettől is kevesebb az, amin egri borvidéknek megfelelő szőlő terem. Úgy döntöttünk, hogy ezekkel az adottságokkal kizárólag az egri csillag borok készítésére koncentrálunk, melyeknek a gerincét az olaszrizling, leányka, chardonnay adják
– magyarázta Hegyi Ádám.

Kövess minket az EH Google Hírek oldalán is a legfrissebb hírekért!