Facebook-oldalukon adták hírül, hogy az utolsó fürt szőlő is a pincébe került. Ennek apropóján ifj. Lőrincz György borászt kérdeztük.
Hivatalosan is befejeztük a 2021-es szüretet – írta a St. Andrea Borászat a csütörtöki posztban.
– Most, hogy vége, mit mondhatunk el az idei szőlőről?
– Kimagasló évjárat 2021. A szüret elején még álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen érettséggel, ilyen nagyszerű gyümölcsökkel találkozunk majd. Nehezen indult az év, a késői rügyfakadás nagy hátrányt jelentett, nem is régen még izgatottan vártuk, hogy vajon mikor lehet szüretelni. Az utóbbi évekhez képest később is kezdtük. Nehezebben értek a gyümölcsök, aztán hirtelen varázsütésszerűen minden érni kezdett, szeptember végére már kifejezetten jól álltunk, lélegzetelállító gyümölcsök kerültek a pincébe, rengeteg áldással.

– Az utóbbi években a fajták összeérése nehezítette a szüretelők dolgát.
– Isten kegyelméből jól zajlott a munkavégzés. Most is összeértek valamelyest a gyümölcsök, épp, hogy befejeztük az egyiket, már folytathattuk is a munkát a másikkal, jól kellett logisztikázni, de megoldottuk. A szüret folyamatos feladat, de végeztünk, és szerintünk nagyon izgalmas borok lesznek ebben az évjáratban.
– Nagyszerű eredményeket hozott 2021.
– Rendkívüli módon áldott év az idei, szinte minden szempontból. Borvidéki szinten nagyon komoly eredmények születtek, amelyek Eger hírnevét öregbítették. Ezek közül kiemelném a Thummerer Pincészet Chardonnay világbajnoki aranyát és a Kovács Nimród Pincészet Vinagora Champion díját a Sky Furminttal, illetve, hogy egy Egri Bikavér a világ 50 bora közé került a Decanter megmérettetésén. Bíztató jelek ezek a jövőre nézve. És hogy az év vége felé ráadásul ilyen szüretünk lehetett ilyen csodálatos alapanyagokkal, ez álomszerű.

– És közben újra „kinyílt a világ”.
– Már nyáron, és most ősszel is sokat találkozhattunk a borkedvelő, borfogyasztó közönséggel, ami nagyon jó. Újra közelebb vihettük az emberekhez az egri bor üzenetét. Most már az a fő, hogy szépen kierjedjenek a borok, minden a helyére kerüljön. Fejben már az új tételek összeállítására gondolunk, a Napbor jelenik majd meg először az évjáratból. Aztán készülünk az év végére, az ünnepekre, és reméljük sok helyen a finom ételek mellett Egri bor is lesz az ünnepi asztalon.
Borítókép: Lőrincz György és ifj. Lőrincz György egy korábbi boros rendezvényen (Nemes Róbert, Eger Hírek)

Kövess minket az EH Google Hírek oldalán is a legfrissebb hírekért!