Lépjen kapcsolatba velünk

Csodálatos szüretet zárt a St. Andrea Borászat

XXV. Egri Bikavér Ünnep - Lőrincz György és Ifj. Lőrincz György

Csodálatos szüretet zárt a St. Andrea Borászat

Ez a cikk több, mint 3 éve és 11 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

Facebook-oldalukon adták hírül, hogy az utolsó fürt szőlő is a pincébe került. Ennek apropóján ifj. Lőrincz György borászt kérdeztük.

Hivatalosan is befejeztük a 2021-es szüretet – írta a St. Andrea Borászat a csütörtöki posztban.

– Most, hogy vége, mit mondhatunk el az idei szőlőről?

– Kimagasló évjárat 2021. A szüret elején még álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen érettséggel, ilyen nagyszerű gyümölcsökkel találkozunk majd. Nehezen indult az év, a késői rügyfakadás nagy hátrányt jelentett, nem is régen még izgatottan vártuk, hogy vajon mikor lehet szüretelni. Az utóbbi évekhez képest később is kezdtük. Nehezebben értek a gyümölcsök, aztán hirtelen varázsütésszerűen minden érni kezdett, szeptember végére már kifejezetten jól álltunk, lélegzetelállító gyümölcsök kerültek a pincébe, rengeteg áldással.

A szüret végét hirdető poszt fotója (Facebook)

Az utóbbi években a fajták összeérése nehezítette a szüretelők dolgát.

– Isten kegyelméből jól zajlott a munkavégzés. Most is összeértek valamelyest a gyümölcsök, épp, hogy befejeztük az egyiket, már folytathattuk is a munkát a másikkal, jól kellett logisztikázni, de megoldottuk. A szüret folyamatos feladat, de végeztünk, és szerintünk nagyon izgalmas borok lesznek ebben az évjáratban.

– Nagyszerű eredményeket hozott 2021.

– Rendkívüli módon áldott év az idei, szinte minden szempontból. Borvidéki szinten nagyon komoly eredmények születtek, amelyek Eger hírnevét öregbítették. Ezek közül kiemelném a Thummerer Pincészet Chardonnay világbajnoki aranyát és a Kovács Nimród Pincészet Vinagora Champion díját a Sky Furminttal, illetve, hogy egy Egri Bikavér a világ 50 bora közé került a Decanter megmérettetésén. Bíztató jelek ezek a jövőre nézve. És hogy az év vége felé ráadásul ilyen szüretünk lehetett ilyen csodálatos alapanyagokkal, ez álomszerű.

ifj. Lőrincz György a Nagy-Eged hegyen, a szüreten

– És közben újra „kinyílt a világ”.

– Már nyáron, és most ősszel is sokat találkozhattunk a borkedvelő, borfogyasztó közönséggel, ami nagyon jó. Újra közelebb vihettük az emberekhez az egri bor üzenetét. Most már az a fő, hogy szépen kierjedjenek a borok, minden a helyére kerüljön. Fejben már az új tételek összeállítására gondolunk, a Napbor jelenik majd meg először az évjáratból. Aztán készülünk az év végére, az ünnepekre, és reméljük sok helyen a finom ételek mellett Egri bor is lesz az ünnepi asztalon.

Borítókép: Lőrincz György és ifj. Lőrincz György egy korábbi boros rendezvényen (Nemes Róbert, Eger Hírek)

Google Hírek

Kövess minket az EH Google Hírek oldalán is a legfrissebb hírekért!

Továbbiak Gasztro kategóriában

Legfrissebbek

Szavazás

Idén hová sikerült eljutnia nyaralni?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
adatforrás:

Legtöbbet olvasott

#hashtag-ek

FEL
EgerHírek
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.