A karácsonyi menüben sokféle étel szerepel, a haltól a húsokig, desszertekig, de mindegyikhez más és más kísérő illik. Egriként – úgy érezzük – óriási hibát vétenénk azzal, ha nem vennék górcső alá azokat a borokat, amelyek a leginkább illenek a karácsonyi menühöz. Íme egy kis segítség az ünnepi bor választáshoz!
Halászlé
A halaknál rávághatnánk, hogy valami könnyű fehér, a kérdezettek szerint viszont a halászlé ízes, paprikás, fűszeres leve miatt nem kell leragadnunk ennél a sztereotípiánál. De kifejezetten ajánlatos egy ízletes Kadarka, Kékfrankos.
Rántott ponty
Mivel a rántott ponty egy nehezebb étel, a könnyed fehéreket sem ennél a fogásnál érdemes bontani. Ajánlott Rizling, Zéta, vagy egy jó Sárgamuskotály.
Székely vagy töltött káposzta
Fűszeres, paprikás, kissé zsíros étel, ami karácsony környékén rendre ott van az asztalokon. Az Olaszrizling jó döntés, vagy egy fűszeres Kadarka, ami kiegyensúlyozza ezt a zsíros, kicsit savas, fűszeres fogást.
Pulykasült
A pulyka nem a legkarakteresebb hús, lényegében a töltelék és fűszerezés adja meg az ízét. Egy karácsonyi pulykasült fehéret és vöröset is elbír, rizlingtől a fűszeresebb Kékfrankosig vagy egy könnyebb Pinot Noir-ig.
Mákos guba
A mákos gubában a mák kesernyés ízét feledteti a tej és a méz, egy jó mákos guba viszont nem émelyítően édes. Ezért fér meg mellette egy mézes, gyümölcsös aszú vagy egy édes cuvée.
Bejgli
Desszert mellé desszertbor jár, viszont nem szükséges, hogy egy alapvetően édes ízt megfejeljünk egy még édesebb borral, mivel ez egy kiadós karácsonyi vacsora után cukorsokkot okozhat. Ajánlott Kövérszőlő, vagy Hárslevelű.
Borokban gazdag karácsonyi ünnepeket kívánunk!
Forrás: bortkostolunk.hu

Kövess minket az EH Google Hírek oldalán is a legfrissebb hírekért!