Lépjen kapcsolatba velünk

Így készül a böszörményi parasztkifli

Parasztkifli

Így készül a böszörményi parasztkifli

Ez a cikk több, mint 1 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

Borbás Marcsi segítségével hoztunk most egy kalács receptet, a böszörményi parasztkifli. Ezt a receptet azoknak ajánlja akik félnek kalácsot sütni, de enni viszont szeretik. Egyszerű, de nagyszerű recept.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 1 kg félfogós liszt (fele finomliszt, fele rétesliszt)
  • 5 dkg élesztő
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 1 kk só
  • 5 dl tej
  • 2 tojás

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1 nagy üveg birs- vagy baracklekvár

A kenéshez:

  • 1 tojás

A díszítéshez:

  • 20 dkg darabolt dió
  • 15 dkg cukor

Elkészítés

Meglangyosítunk 2 dl tejet, elkeverünk benne egy evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.

Közben átszitáljuk a szobahőmérsékletű lisztet, alaposan elmorzsoljuk benne a lágy vajat, majd hozzáadjuk a habos élesztőt, a sót, a megmaradt cukrot és a maradék tejben elkevert tojásokat. Puha tésztát dagasztunk belőle. Amikor már szépen simul a tészta felülete, felolvasztjuk a maradék vajat, és azt is beledolgozzuk. Ha úgy érezzük, hogy a tésztánk ezután túlságosan ragacsossá válik, és nehezen kezelhető, nyugodtan adjunk még hozzá 1-2 evőkanál lisztet. Ha a massza tetején apró levegőbuborékok jelennek meg, akkor kenjük meg vékonyan olajjal, hogy ne száradjon meg a felülete, és letakarva tegyük meleg helyre. Szobahőmérséklettől függően, kb. egy óra alatt minimum duplájára kelesztjük.

Ha a tésztánk szépen megkelt, elkezdjük a formázást. Az egészet egy lisztezett gyúródeszkára borítjuk, majd öt részre osztjuk. Mindegyik részt cipóra formázzuk, és újból pihentetjük. Amikor szépen növekednek, akkor egyenként vékonyra, korong alakúra nyújtjuk őket. Mindenképpen egy újabb kelesztés után kezdjük csak el a cipók nyújtását, különben nem engedelmeskedik a tészta. A köröket ezután óvatosan nyolc cikkelyre vágjuk. Mindegyik háromszög szélesebbik végébe egy nagyobb teáskanálnyi lekvárt teszünk, és feltekerjük őket csinos kifli formájúra. A kiflik végét egy kicsit egymás felé hajtjuk. Ezután mindegyiket megkenjük felvert tojással, majd a megkent felületet belemártjuk a durvára darabolt dió és cukor keverékébe. Végül sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, és kb. 15 perces kelesztés után, 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.

A kifliket ízlés szerint tölthetjük túróval, diókrémmel vagy akár baracklekvárral is.

Forrás: egy.hu

Google Hírek

Kövess minket az EH Google Hírek oldalán is a legfrissebb hírekért!

Továbbiak Gasztro kategóriában

Legfrissebbek

Szavazás

Idén hová tervezi a nyaralását?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
adatforrás:

Legtöbbet olvasott

#hashtag-ek

FEL
EgerHírek
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.