A Jókai bablevesről talán már mindannyian hallottunk. És a Jókai palacsintáról?
A tányéron palacsintába tekerve a bableves sűrűje, egységben a magyar gyomornak mindenképpen kedves dolgokkal. Nem egy Jókai bableves lé nélkül: annál finomabb és rafináltabb, de az írófejedelem kedvenc levesének ízvilágát kínálja.
Komáromi Jókai palacsinta
Hozzávalók
- 10 dkg száraz kolbász
- 25 dkg füstölt főtt csülök vagy füstölt-főtt tarja 0,50 kg
- 1 paradicsomos babkonzerv
- 1 nagy fej lilahagyma
- étolaj
- só, bors
- szójaszósz
- balzsamecet
- 1,5 dl habtejszín
- 4 dl tejföl
- a palacsintához:
- 15 dkg liszt
- 1 tojás
- szódavíz
A sütéshez: olaj
Elkészítés
A kolbászt hosszában félbe, majd negyedekre vágjuk, végül vékonyan felszeleteljük. Kevés zsiradékon pirítjuk addig, amíg a zsírját kiengedi. Ha szépen megpirult, szűrőkanállal kiszedjük. A főtt-füstölt csülökből néhány szép szeletet vágunk, pirosra sütjük, a tálaláshoz félretesszük. A többi húst apróra vagdaljuk, majd a kolbászos zsíron megsütjük. A szépen megpirult csülökkockákat szintén félretesszük. A zsiradékhoz kevés vizet öntünk, hogy a pörzsanyagot feloldjuk. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a finomra aprított lilahagymát. Amikor szépen karamellizálódott, a hagyma felét kivesszük, a visszamaradt hagymához adjuk a babot. Fűszerezzük sóval, borssal, kevés vizet öntünk alá. Beledobjuk a csülökkockákat, a pirított kolbász felét, és összeforraljuk. Szójaszósszal és balzsamecettel ízesítjük, majd az egészet pépesítjük.
A maradék kolbászból aprítógéppel morzsát készítünk. A tejfölt egy kis sóval és a tejszínnel habosra keverjük.
A palacsinta tésztához a felvert tojáshoz felváltva adjuk a lisztet és a szódavizet, megsózzuk. Szorgalmasan kevergetve simára eldolgozzuk. A masszából beolajozott serpenyőben kb. 22 cm átmérőjű palacsintákat sütünk.
A Komáromi Jókai palacsinta tálalása
A kész palacsintát egy kanál csülkös babpürével megkenjük, és a kolbászmorzsával megszórjuk. A tészta négy szélét felhajtjuk, majd felgöngyöljük, négybe vágjuk. A tányért megkenjük a tejfölös krémmel. A négy palacsintadarabot a tejfölös alapra állítjuk, egy-egy darab sült csülökszelettel koronázzuk. Mellé egy kis halom pirított hagyma kerül, végül kolbászmorzsával megszórjuk.
Forrás: egy.hu, fotó: Proczeller Tamás @komárommarketing

Kövess minket az EH Google Hírek oldalán is a legfrissebb hírekért!