Lépjen kapcsolatba velünk

Hallott már a Jókai palacsintáról? Megmutatjuk, hogyan készítse!

Jokai palacsinta 5 fit 1060x10000

Hallott már a Jókai palacsintáról? Megmutatjuk, hogyan készítse!

Ez a cikk több, mint 1 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

A Jókai bablevesről talán már mindannyian hallottunk. És a Jókai palacsintáról?

A tányéron palacsintába tekerve a bableves sűrűje, egységben a magyar gyomornak mindenképpen kedves dolgokkal. Nem egy Jókai bableves lé nélkül: annál finomabb és rafináltabb, de az írófejedelem kedvenc levesének ízvilágát kínálja.

Komáromi Jókai palacsinta

Hozzávalók

  • 10 dkg száraz kolbász
  • 25 dkg füstölt főtt csülök vagy füstölt-főtt tarja 0,50 kg
  • 1 paradicsomos babkonzerv  
  • 1 nagy fej lilahagyma 
  • étolaj 
  • só, bors 
  • szójaszósz
  • balzsamecet
  • 1,5 dl habtejszín 
  • 4 dl tejföl 
  •  a palacsintához:
  • 15 dkg liszt 
  • 1 tojás 
  • szódavíz

A sütéshez: olaj

Elkészítés

A kolbászt hosszában félbe, majd negyedekre vágjuk, végül vékonyan felszeleteljük. Kevés zsiradékon pirítjuk addig, amíg a zsírját kiengedi. Ha szépen megpirult, szűrőkanállal kiszedjük. A főtt-füstölt csülökből néhány szép szeletet vágunk, pirosra sütjük, a tálaláshoz félretesszük. A többi húst apróra vagdaljuk, majd a kolbászos zsíron megsütjük. A szépen megpirult csülökkockákat szintén félretesszük. A zsiradékhoz kevés vizet öntünk, hogy a pörzsanyagot feloldjuk. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a finomra aprított lilahagymát. Amikor szépen karamellizálódott, a hagyma felét kivesszük, a visszamaradt hagymához adjuk a babot. Fűszerezzük sóval, borssal, kevés vizet öntünk alá. Beledobjuk a csülökkockákat, a pirított kolbász felét, és összeforraljuk. Szójaszósszal és balzsamecettel ízesítjük, majd az egészet pépesítjük.

A maradék kolbászból aprítógéppel morzsát készítünk. A tejfölt egy kis sóval és a tejszínnel habosra keverjük.

A palacsinta tésztához a felvert tojáshoz felváltva adjuk a lisztet és a szódavizet, megsózzuk. Szorgalmasan kevergetve simára eldolgozzuk. A masszából beolajozott serpenyőben kb. 22 cm átmérőjű palacsintákat sütünk.

A Komáromi Jókai palacsinta tálalása

A kész palacsintát egy kanál csülkös babpürével megkenjük, és a kolbászmorzsával megszórjuk. A tészta négy szélét felhajtjuk, majd felgöngyöljük, négybe vágjuk.  A tányért megkenjük a tejfölös krémmel. A négy palacsintadarabot a tejfölös alapra állítjuk, egy-egy darab sült csülökszelettel koronázzuk. Mellé egy kis halom pirított hagyma kerül, végül kolbászmorzsával megszórjuk.

Forrás: egy.hu, fotó: Proczeller Tamás @komárommarketing

Google Hírek

Kövess minket az EH Google Hírek oldalán is a legfrissebb hírekért!

Továbbiak Gasztro kategóriában

Legfrissebbek

Szavazás

Idén hová tervezi a nyaralását?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
adatforrás:

Legtöbbet olvasott

#hashtag-ek

FEL
EgerHírek
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.