Az egri Bátori Tamás és Dürgő Dominik találta fel az italt, amellyel az RTL Cápák között című műsorában is szerepeltek a napokban. Interjú.
A VID kávé és bor felhasználásával készült szénsavval dúsított alkoholos ital, a készítése során kidolgozott metódus lehetővé teszi, hogy a borban lévő tanninok és a kávéban lévő csersavak tökéletes találkozása harmonikus jelleget kölcsönözzön neki, ezáltal állandó jelleget biztosít akkor is, ha a bor és a kávé is évjáratonként változik.
– A fentebbi sorok megismertették az italt, de valóban ennyire egyszerű? – Kérdezem az egyik feltalálót, Bátori Tamást.
– Többlépcsős eljárás szükséges az ital megalkotásához. A készítés során csak természetes összetevőket használunk fel, termékünk vegán és gluténmentes, ez is egy fontos szempont. Az első változatokhoz képest egyébként a koffeintartalmat lecsökkentettük, 20 mg/liter a legújabb laborvizsgálat szerint. Ez a tapasztalatok alapján történt így, és hogy este is fogyaszthatóbb legyen. Ízében nem annyira markáns a kávés jelleg, üdítőbben hat. Az emberek nagy százaléka reggel kávéval indítja a napot, este pedig egy céges vacsorán, meghitt romantikus eseményen vagy akár egy baráti összejövetelen szívesen fogyaszt bort. Ebből a felvetésből kiindulva született az az ötlet a fejünkben, hogy ezt a két terméket összedolgozzuk.

– Benne voltatok a tv-ben. A Cápák között befektetői hogyan viszonyultak a termékhez?
– Szerencsére pozitív kritikákat kaptunk. Ugyanakkor fel kell még futtatnunk az italt. Augusztusban kezdtük az értékesítést, a műsor felvétele pedig novemberben volt, akkortájt indult a marketing-tevékenységünk is. Az üdítőiparban dolgozó Levente kifejezetten pozitívan nyilatkozott, valamint jó ötleteket is kaptunk tőle. A látókörükbe kerültünk, a jövőben lehet együttműködés, de a tv-s szereplés után több megkeresésünk is volt, mind a befektetők oldaláról, mind olyanok részéről, akik az értékesítésben látnak fantáziát.
– Csak Egerből indulhat egy ilyen ital karrierje. Bor és kávé…
– Jogos amit mondasz, mert a VID egyik fő összetevője az egri szőlő, nem készülhet máshol, ebben a tekintetben olyasmi, mint a Bikavér. Van egyfajta „hungarikum jellege a dolognak”, amely segíthet tovább népszerűsíteni az Egri Borvidéket. Fogyaszthatjuk jól behűtve kisüveges vagy csapolt formában egy buli vagy fesztivál alkalmával, kellemes pincehideg hőmérsékleten húsokhoz, salátákhoz, desszertekhez is. Alkalmazhatjuk koktélalapként, karakteres ízvilága miatt szimbiózisban van több röviditallal is azonban nem tolakodó és teljes egészet alkot a belőle készült italokkal.

– Irány a nagyvilág?
– Európában levédettük a brandünket, s bár az élelmiszermérnökeinkkel dolgozunk tovább, közben már az értékesítési lánc felépítésén is dolgozunk elsőként Lengyelország, Ausztria és Németország irányába. Sok a teendőnk, az ital népszerűsége növekszik, de a kiszolgálást csak akkor tudjuk megtenni, ha a gyártókapacitásunkat folyamatosan bővítjük.
– És miként, milyen módon fogjuk inni a VID-et?
Csapolt formában tervezzük népszerűsíteni. Viszont egyelőre nem maradhat el a palackos verzió sem, mert így tudjuk könnyedén eljuttattni az ország különböző pontjaira. Fogyasztható magában csapolt vagy palackos formában jégre töltve vagy koktélalapnak is kiváló.

Kövess minket az EH Google Hírek oldalán is a legfrissebb hírekért!